Geld verdienen via internet met Google Adsense

Wat is Google Adsense?

Google Adsense is het advertentienetwerk van Google, niet te verwarren met Google Adwords (de advertenties die je boven en naast de zoekresultaten van Google ziet), je hebt ze vast veel gezien. Google Adsense toont advertenties van adverteerders op hun websites. Dit kan zijn in de vorm van tekstregels/blokken, banners, maar zelfs video’s. Elke keer dat iemand op zo’n advertentie klikt, krijg je een percentage van de opbrengst (ergens tussen de 60 en 75%). Google toont de advertenties die passen bij de inhoud (content) van je website. Als je geld wilt verdienen met Adsense, houd je hier best rekening mee. Je wilt immers niet dat een advertentie over hypotheken wordt getoond als je artikel bijv. gaat over fietsen (ik noem maar een dwarsstraat).

Hoeveel kan ik verdienen?

Dat wil natuurlijk iedereen graag weten. Wat je verdient is van drie dingen afhankelijk, namelijk van:

 • Het aantal bezoekers op je site.

Hoe meer bezoekers je op je site krijgt, hoe geld je kunt verdienen natuurlijk. Een open deur dus, maar ik moet het uiteraard toch melden. Schrijf je voornamelijk over bonsaiplantjes, dan krijg je waarschijnlijk veel minder bezoekers dan wanneer je schrijft over vakanties. Uiteraard moet je schrijven over je hobby, passie of je kennisgebied, maar ik wil niet dat je teleurgesteld raakt als je weinig bezoekers krijgt. Hoe je meer/veel bezoekers krijgt, vertel ik je andere keer;

 • De doorclickratio *CTR, Click-Trough-Ratio)

Dit is het percentage van het aantal kliks t.o.v. het aantal paginaweergaven. Als je pagina 100 keer wordt weergegeven en 5 mensen klikken op een advertentie, dan is de CTR dus 5%. Omdat de mensen die op je site komen, als het goed is, interesse hebben in je onderwerpen en de advertenties die Google Adsense toont er goed bij passen, is de kans dat mensen hierop klikken veel groter dan wanneer je lukraak banners plaatst.
Er zijn mensen die heel veel geld verdienen met  Adsense. De meesten verdienen echter maar een paar tientjes per maand per site. Als je echter veel sites hebt, kan het bedrag aardig oplopen. Als je daar echter wekelijks nieuwe content op moet zetten, ben je wel ff zoet. Ik heb zelf een site waarop ik ongeveer 8.000 bezoekers per maand krijg en waar ik 80 tot 100 euro per maand mee verdien. Ik schrijf er zelden een nieuw artikel voor (moet je natuurlijk eigenlijk wel doen). Dat is helemaal niet verkeerd. Stel ik zou er daar 30 van hebben, dan had ik al een redelijk inkomen.
Ik had je graag een schermafdruk laten zien van een van mijn accounts, maar Google staat dat niet toe.
De CTR is van diverse factoren afhankelijk. Hoe minder hij opvalt, des te beter. Ook de plaatst op je site is van invloed. Wat het beste werkt kun je het beste zelf uitproberen.
Wat je nooit moet doen is zelf op je advertenties klikken of anderen of je bezoekers aanmoedigen om op je advertenties te klikken. Dat is vragen om moeilijkheden, de kans is erg goot dat je account door Google wordt geblokkeerd en dan moet je van goeie huizen komen wil je ooit nog door Google toegelaten worden;

 • De Cost per Click (CPC)Dit is het bedrag dat je per klik krijgt uitbetaald en die is afhankelijk van wat adverteerders bereid zijn hiervoor te betalen. Hypotheekverstrekkers (op dit moment minder),verzekeraars en financiële dienstverleners, zijn bereid een hogere klik te betalen dan iemand die voor breipatronen adverteert (denk ik toch 🙂 ). Probeer hier dus rekening mee te houden als het kan, maar forceer dit niet, het moet wel natuurlijk blijven.

Hoe werkt het?

Om te beginnen moet je je aanmelden bij Google Adsense. Het kan zeker een week duren voordat je goedgekeurd wordt. Bij mij ging het ook nog een keer mis en duurde het nog langer. Lees de richtlijnen goed door, zodat je niet het risico dat je niet of nooit wordt toegelaten.
Vervolgens ga je bepalen waar je de advertenties wilt tonen en op welke manier, tekstblok, tekstregels, beeld of zelfs video, en kies je natuurlijk ook het formaat. met knippen/plakken kun je vervolgens de html-code toevoegen en dan is het afwachten. Je kunt geen contact opnemen met adverteerders en Google betaalt je een keer per maand uit (met een maand wachttijd).

Nou, hopelijk heb je er iets van opgestoken. Vertel het gerust verder via Twitter, Facebook of andere Social Media. Druk hieronder dan op een van de knopjes.
Heb je vragen of opmerkingen, doe dit dan liefst via het reactieformulier hier beneden of via de contactpagina.

Over Jos Houben

Dit artikel is geschreven door Jos Houben. Jos Houben is eigenaar van deze weblog en gefascineerd door internet marketing en door geld verdienen op internet
Dit bericht is geplaatst in Geld verdienen methodes, Geld Verdienen Op Internet, Google Adsense met de tags , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Geld verdienen via internet met Google Adsense

 1. Catrin schreef:

  Hallo,

  Ik heb hier een vraag.
  Er werd vertelt dat de schrijver van een artikel niemand mag aanmoedigen om de advertentie te klieken.
  Nou is de vraag; hoe komt Google er achter als ik mijn kennissen heb aangemoedigd?
  De tweede vraag; Stel nu dat ik per ongeluk de advertentie heb geklik. Krijg ik meteen een straf (word ik meteen uit Google gegooid)?

  Alvast bedankt voor de moeite.
  Met vriendelijke groet,
  CS

 2. Jos Houben schreef:

  Antwoord op je eerste vraag: als jij je kennissen mondeling aanmoedigt, komt Google daar natuurlijk niet zo snel achter, behalve wanneer ze misschien vaker dan 1 keer er op gaan klikken. Als je echter op de website schrijft “klik gerust op mijn advertentie” of je stuurt een berichtje op Facebook of twitter rond, dan begrijp je het wel. Ik zou het echter niet riskeren, dat zijn namelijk peanuts die je daarmee kunt verdienen. Als veel vreemde mensen klikken, verdien je veel meer, dat moet je doel zijn. Ik heb een website gehad waar ik 100 euro per maand met Adsense mee verdiende en ik kan je vertellen dat dat voor Adsense best veel is. En ik heb daar niets speciaals voor hoeven te doen. Ik had gewoon geluk dat ik veel bezoekers had en dat die ook klikten…
  Als je zelf gaat klikken, dan kunnen ze dat natuurlijk makkelijk aan de hand van je ip-adres ontdekken, of wanner je ingelogd bent in je Google account (als je op een ander ip-adres zit), maar zoals gezegd, doe die moeite niet.

  Ik denk niet dat ze bij 1 eigen klik je gelijk uit Google gooien. Ik heb me die vraag toen ook gesteld, want ik had de advertenties vlak onder mijn menu zitten en de kans was aanzienlijk dat ik er per ongeluk op zou klikken. Ik heb het echter niet geriskeerd….

  Maar zoals gezegd: fraude moet niet je uitgangspunt zijn. Net als bij een café of een frituur. Dan zeggen beginnende ondernemers, of zij die dat willen, ook vaak “dan kun je lekker veel zwart doen”, maar dat moet niet je uitgangspunt zijn als je een business start.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.