Geld verdienen op internet met een webwinkel

Een van de meest voor de hand liggende manieren voor geld verdienen op internet is het starten van een webshop. Ik kom zo vaak mensen die, omdat ze weten dat ik ook een zeer succesvolle webwinkel heb gehad, ook een webwinkel willen beginnen, maar die niet beseffen wat er allemaal bij komt kijken. Vaak weten ze nog niet eens wat ze willen verkopen en als ze wel een idee hebben is het ook nog eens in een van de meest competitieve markten (kinderkleding bijvoorbeeld). Niet dat het dan niet mogelijk is, maar ik zou voor een markt kiezen met minder concurrentie, ook al weet je dat in de meest competitieve markten ook veel vraag is.

Welke producten ga je verkopen?

Om een webwinkel op te starten kiest je eerst een niche of productgroep. Het beste is een product(lijn) waar je verstand van hebt of in ieder geval veel feeling mee hebt.

Een ander, niet onbelangrijk selectiecriterium, is de vraag die er in de markt is en de reeds aanwezige concurrentie. Als er geen vraag is, zul je weinig verkopen, tenzij je een vraag vraag te creëren (voor weinigen weggelegd) en als er veel concurrentie is, is een start maken natuurlijk ook niet gemakkelijk. Laat je  echter hierdoor niet direct uit het veld slaan, want het kan best zijn dat de concurrentie nog niet zo ver is met internetmarketing.

Overigens hoeft de vraag niet per se heel groot te zijn. Als je een niche vindt met producten met een behoorlijk marge, hoef je er maar weinig van te verkopen en heb je weinig handling en weinig kosten. Stel je kunt elke dag een product verkopen met 100 tot 200 euro marge, dan kun je daar al van leven. Verkoop je echter producten met een lage marge, dan moet je er heel veel van verkopen. Je hebt dan ook veel handling, misschien zelfs een magazijn nodig en misschien zelfs personeel. Met andere woorden, je productselectie is heel belangrijk.

Waar koop je je producten?

Als je je producten hebt geselecteerd, leg je contact met mogelijke leveranciers en spreekt daar prijzen mee af. Bepaal of je zelf voorraden wilt houden of alles wilt laten versturen door de groothandel/fabrikant . Dit laatste wordt ook wel dropshipping genoemd.

Dropshipping is het verkopen van producten zonder dat je het product op voorraad hebt of zelfs ooit ziet. Je kunt bijvoorbeeld een webwinkel starten waar je producten van andere partijen verkoopt. Orders handel je direct af met een groothandel, webwinkel of fabrikant die het product vervolgens onder jouw naam  verstuurt naar je klant. Dit versturen kunt je dus laten doen met jouw stickers op de doos. Hierdoor raak je geen klanten kwijt aan de partij die je bestelling afhandelt (een veelgemaakte fout).Voor dropshipping hoef je u niet eens per se een webwinkel te hebben. Je kunt de producten ook op marktplaats.nl, speurders.nl of eBay zetten.De kunst van dropshipping is het vinden van een goed product met een aantrekkelijke marge en een partij die het product voor je wil versturen.
Het kan zo ver gaan dat je bijna alles uitbesteedt aan een zogenaamd E-Fullfilment bedrijf. Zij houden de voorraad aan, picken de orders en versturen de producten voor je. Als je wilt beheren ze zelfs je website, maken de foto’s en doen de klantenservice. Zij kunnen dit namelijk veel goedkoper dan jij, omdat zij hierin zijn gespecialiseerd en omdat zij veel goedkoper kunnen verzenden.
Een voorbeeld van zo’n bedrijf is Counthree, waar ik onlangs een gesprek mee heb gehad en waarvan ik zeer onder de indruk was.

Welke webwinkel software ga je gebruiken?

Ik kan hier een heel verhaal over schrijven, maar ik verwijs je liever door naar mijn blog over webshop beginnen.

Waaraan moet een goede webshop voldoen?

  • Een goede webwinkel heeft in ieder geval de volgende eigenschappen:
  • Betrouwbare uitstraling (hoeft niet perse mooi te zijn), gesteund door reviews op een onafhankelijk platform, zoals bijvoorbeeld Truspilot
  • Accepteert alle gangbare betaalmethoden
  • Aangesloten bij Thuiswinkel.org of een ander keurmerk
  • Gebruikersvriendelijk en eenvoudig
  • Heldere productfoto’s en (uitgebreide) omschrijving
  • Zoekmachine vriendelijke techniek en content
  • Goede service

Wat kan ik met een webshop verdienen?

De kosten van het ontwikkelen van een webwinkel bedragen gemiddeld tussen de 5000 en de 25.000 euro. Er zijn gratis varianten zoals osCommerce, Magento, Prestashop en Luondo (aanrader voor starters) en je kunt het natuurlijk zo duurmaken als je zelf wilt. Als een gemiddelde verkooporder ongeveer 80 (ex. BTW) euro groot is en je maakt daarbij 30% netto marge, verdient je 24 euro (ex. BTW). Om een investering vanbijvoorbeeld 7500 euro terug te verdienen in het eerste jaar heb je minimaal 312bestellingen nodig. Dit is er bijna één per dag. Daarna gaat je pas verdienen! het is dus niet zo makkelijk als het lijkt. Mijn advies is echter om met een gratis webshop te beginnen (of zelfs eerst op Marktplaats te kijken of er ueberhaupt markt voor je product is en bij succes pas over te stappen naar een meer professionele website, tenzij je verzekerd bent van je succes en genoeg geld hebt om direct te investeren.

Dan heb ik producten en een webshop en dan gaat alles vanzelf

Dat is toch zo, niet? Nou, nee dus. Dan begint het pas. Als een webwinkel online staat, moet het trekken van bezoekers nog beginnen. Dit betekent dat je moet gaan werken met Google Adwords, affiliate netwerken, partnerships aangaan of eventueel e‐mail adressen inkopen. Veel bedrijven vergeten deze zogenaamde ‘vermarketing’ van de webwinkel. Vaak is het geld op en is er geen ruimte meer om de webwinkel daadwerkelijk in de markt te zetten. Houd hier dus budget voor vrij. Bedenk dat je tegenwoordig ook veel kunt kunt doen met Facebook en Twitter, maar dat kost ook veel tijd en heb je die tijd of moet je dat laten doen?
Een ding moet je niet vergeten en dat is het opbouwen van een e-mailbestand. Ik (of beter gezegd mijn vrouw) heb zelf een webwinkel gehad, die intussen heel succesvol is, en daarbij komt 40% van de omzet uit het opgebouwde e-mailbestand. Dit bestand blijft ook maar groeien, en de omzet hieruit groeit evenredig mee!

Hulp nodig bij het bouwen van een webshop? Misschien is dit dan dan iets voor jou

Over Jos Houben

Dit artikel is geschreven door Jos Houben. Jos Houben is eigenaar van deze weblog en gefascineerd door internet marketing en door geld verdienen op internet
Dit bericht is geplaatst in Geld verdienen methodes, Geld Verdienen Op Internet met de tags , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Geld verdienen op internet met een webwinkel

  1. Pingback: Geld verdienen op Internet Manieren | Geld Verdienen Op Internet

  2. Pingback: Webwinkel succes seminar - Geld Verdienen Op Internet

  3. Pingback: Geld verdienen via marktplaats of eBay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.